skip to Main Content
Alexander Pechtold Veilingmeester

Alexander Pechtold veilingmeester

Voormalig veilingmeester Alexander Pechtold was meer dan tien jaar lang een icoon op het Binnenhof. Jaar in jaar uit was hij, als een van de beste debaters, van vaste waarde binnen de Tweede Kamer. Bij zijn aantreden als D66-leider trof hij een gedecimeerde partij aan, die hij weer naar grote hoogten leidde. In oktober 2018 nam Alexander Pechtold afscheid als fractievoorzitter en politiek leider van D66. Op donderdag 5 september pakt Pechtold zijn veilinghamer op voor Veiling op je club, tijdens een veiling voor het Yvonne van Gennip Talentfonds.

Alexander Pechtold wordt op 16 december 1965 geboren in Delft. Hij volgt het gymnasium in Rotterdam en studeert daarna kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit Leiden. Al tijdens zijn studietijd is hij veilingmeester bij Van Stockum’s in Den Haag. In 1995 haalde hij zijn diploma Veilinghouder. In 1989 wordt hij lid van D66 en vanaf 1994 is hij eerst raadslid voor de partij in Leiden en vanaf 1996 wethouder. In 2003 wordt hij beëdigd als burgemeester in Wageningen. Vanaf 2005 is hij minister in het kabinet-Balkenende II. Sinds de val van dat kabinet, in juni 2006, is Pechtold fractievoorzitter van D66. Hij wordt onderscheiden met de Klare Taalprijs en de Thorbeckeprijs voor welsprekendheid en wordt door de parlementaire pers meer dan eens uitgeroepen tot politicus van het jaar.

Pechtold: “Een veilingmeester hakt knopen door: eenmaal, andermaal, verkocht. Dat moest in de politiek ook. Mijn ervaring als veilingmeester hielp me enorm toen ik de politiek inging. Als je drie uur lang aan één stuk praat en ook nog eens heel snel, dan ben je zonder training schor. Voetbalverslaggevers en veilingmeesters kunnen dat!”

Wekelijks wordt Pechtold nog gevraagd voor veilingen. “Zelden kan ik ja zeggen, maar Yvonne is zo enthousiast in de weer voor haar Talentfonds, daar kon ik geen nee tegen zeggen!”

Back To Top