skip to Main Content
Youri Mulder Op Zoek Naar Meest Bijzondere Shirt

Youri Mulder op zoek naar meest bijzondere shirt

Youri Mulder is één van de vele talenten die voortkwamen uit de jeugdopleiding van veilingclub SDO uit Bussum. Hij werd door Ronald Spelbos werd uitgenodigd voor een proefwedstrijd bij FC Twente. “Ze hadden me nota bene gescout bij een wedstrijd met het tweede van SDO in Harderwijk.” FC Twente legde hem vast. Het was het begin van een mooie voetballoopbaan.

Zoon van

Voetballer wilde Youri altijd al worden. Niet omdat vader Jan Mulder dat ook was. “Ik was als peuter al gefascineerd door het spelletje.” Hij heeft zelf nooit problemen ondervonden van het feit dat hij de naam Mulder droeg. “Ik was als kleine jongen al mentaal ijzersterk”, zegt Youri met een brede lach. “Eigenlijk vond ik het alleen moeilijk bij SDO. Dan hoorde ik: ’Hij is niet zo goed als zijn vader’. Dat heb ik later in mijn voordeel gebruikt. Door te stellen dat ik niet zo goed was als hij, kreeg ik rust. Ik wilde prof worden om dagelijks te kunnen voetballen, ongeacht op welk niveau. Ik had het geluk dat Jan in mijn jeugd in België speelde, waar hij een grootheid was. Als ik daar was opgegroeid, was het misschien wel moeilijker voor me geweest”

SDO

“Ik heb mijn hele jeugd voor SDO Bussum gespeeld, van mijn 6e t/m 18e. We woonden vlak bij de club, na de transfer van Jan van België naar Ajax. Met het eerste elftal zijn we kampioen geworden, en van de 4e naar de 3e klasse gepromoveerd. Ik bewaar hele warme herinneringen aan de club en Bussum. Het is er altijd gezellig. Ik kom er nog graag, hoewel dat door mijn drukke werkzaamheden in het weekend lastig is.”

Debuut

In 1990 maakte Mulder zijn daadwerkelijke debuut in het betaald voetbal bij FC Twente. Aanvankelijk was hij aangetrokken voor de breedte. Hij veroverde niettemin een plek in de basis en wist er het etiket ‘de zoon van’ van zich af te schudden. In het eerste seizoen speelde Mulder 28 wedstrijden waarin hij zes keer scoorde. In zijn tweede seizoen bij Twente vormde Mulder voorin een duo met Ronald de Boer. Hij speelde dat jaar 33 wedstrijden en scoorde achttien keer. Het seizoen 1992/93 werd het laatste seizoen bij FC Twente. Eigenlijk is hij nooit meer uit Enschede weggegaan. Later zou hij negen jaar spelen bij Schalke 04. “Daarvoor hoefde ik niet uit Enschede weg. Ik vond het geweldig in Enschede. In Bussum kon je wel mooi opgroeien, met veel plek om te spelen, maar oor pubers was er destijds niks.”

Oranje

Youri debuteerde in 1994 in Oranje tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (0-0). Hij kwam negen keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde daarvoor drie keer. Zijn belangrijkste doelpunt voor Oranje was de treffer tegen Wit-Rusland op 6 september 1995, waarmee hij Nederland in de race hield voor kwalificatie voor het EK 1996. Hij maakte deel uit van de selectie voor dat eindtoernooi.

Analist

In 2002 stopte Mulder met betaald voetbal. Hij was daarna nog een jaar actief voor De Tubanters 1897 uit zijn woonplaats. Daarna werd hij in 2008 voetbalanalist bij Studio Sport en vaste gast in het televisieprogramma Studio Voetbal. Momenteel is hij te zien in Rondo op Ziggo Sport. Hij was assistent bij Schalke 04 en FC Twente en als co-commentator naast Evert ten Napel te horen in het computerspel FIFA.

Support Casper

“Casper ken ik persoonlijk niet goed, maar natuurlijk wel als volger van Feyenoord. Het lijkt me een markante en leuke man, met zijn karakteristieke zonnebril. Natuurlijk volg ik het onderzoek wat hij met Support Casper mogelijk maakt. Het is zeer waardevol wat hij met zijn team doet. Het is erg belangrijk dat clubs zich via Veiling op je club op deze manier voor dit onderzoek inzetten! Ik ben van plan om zelf ook naar de veiling van SDO Bussum te komen. Ik ga op zoek naar mijn meest bijzonder Oranje of Schalke 04 shirts doe ik nog bezit om voor deze veiling in te brengen!”

Foto: Carlo ter Ellen

Back To Top