skip to Main Content
Harry Vermeegen: Sport Is Uitstekend Met Humor Te Combineren!

Harry Vermeegen: Sport is uitstekend met humor te combineren!

Vroeger kenden alle spelers hem en vonden het zelfs een eer om in zijn programma’s te verschijnen. „Anders hoorde je er niet bij.” Inmiddels is Harry Vermeegen 70 jaar en scoort hij nog steeds, maar nu met zijn eigen Youtube kanaal. Veiling op je club sprak met Harry over zijn legendarische programma’s.

Glorytijd met Henk Spaan

Eind jaren 70 leerde Vermeegen bij de VARA Henk Spaan kennen. In de jaren ’80 werd het duo wereldberoemd met het legendarische tv-programma Pisa. Later werd het VARA-programma onder de Veronica vlag omgedoopt tot Verona. Kreten als ‘Popie Jopie’, ‘Sloan Poa’ en ‘Koud He’ zijn tot op de dag van vandaag bekend. Het tweetal had niet alleen hits op TV. Harry en Henk staan zelfs meerdere keren in de Nederlandse Top 40 met een aantal nummers die ze schrijven voor hun programma’s.

De rolverdeling bij de verschillende programma’s blijft gelijk. Harry als de enthousiaste verslaggever en Henk als zijn humeurige, corrigerende eindredacteur, die hem steeds op reportage stuurt. Met zijn persoonlijke interviewtechniek weet Harry veel uit sporters te halen. “Sport is uitstekend met humor te combineren. Voor spelers en trainers die zichzelf erg serieus nemen, is het goed om te relativeren. We zetten ons altijd af tegen de doorsnee-sportjournalist, die sporters met clichévragen benaderen.”

De Regenjas

Na een breuk met Spaan, ging Vermeegen zelf verder. Tussen 1996 en 2000 scoorde hij met De Regenjas op Veronica een hit. Hij sprak daarin met voetballers in binnen- en buitenland. Onder andere Jaap Stam was een vertrouwd gezicht in De Regenjas. Vermeegen bedacht zijn teksten, het norse hoofd van Jaap Stam deed de rest. “Items met Jaap scoorden geweldig en leverden veel leuke reacties op. Jaap was destijds de duurste verdediger van de wereld, won de Champions League en was ondertussen bezig met die items. We hebben heel wat afgelachen, maar niet voor de camera. Jaap moest altijd serieus kijken.”

“Ik was heel goed geïnformeerd, wist vaak al eerder dan de speler zelf of hij dat weekend zou spelen. Wat ik in de uitzending beweerde, kwam daarom altijd uit. Van Edgar Davids wist ik via de bondscoach bijvoorbeeld al dat hij 2 maanden later zijn debuut zou mogen maken in Oranje. In acht uitzendingen heb ik hem toen ‘Oranje ingeluld’ en kon ik mijzelf op de borst slaan met mijn voorspellende gaven. Ik zie collega journalist Kees Jansma nog omkijken op de perstribune, toen het debuut van Davids niet helemaal naar verwachting was. ‘Dat hebben we aan jou te danken Vermeegen!’.”

Louis van Gaal

Er waren naast Jaap Stam meer spelers en trainers met wie Vermeegen een klik had. “Tijjani Babangida bijvoorbeeld, dat was een heel slim mannetje. Maar ook Peter van Vossen, Willem van Hanegem, Leo Beenhakker en Louis van Gaal snapten het format van De Regenjas goed.”

“Louis ken ik van jongs af aan. Samen groeiden we op in De Watergraafsmeer, we woonden maar een straat van elkaar vandaan. Louis is één jaar ouder. We voetbalden altijd op straat, en later kort bij dezelfde amateurclub. Toen al was hij een beetje eigenwijs en arrogant. En terecht, Louis was de beste voetballer en werd al snel gescout door Ajax. Daar haalde hij het net niet. Er was veel concurrentie, het was de tijd van Johan Cruijff. Stiekem zijn we er nog wel een beetje trots op, hoever twee jochies uit de Watergraasfmeer het geschopt hebben.”

“Later kreeg ik Louis natuurlijk vaak voor de camera, met De Regenjas. Eerst was hij de Louis zoals we hem nu kennen. Ik zei toen: ‘doe nou gewoon met mij mee, dat vinden de mensen leuk, dan gaan ze je aardiger vinden’. Dat deed hij, en dat gebeurde toen ook. Hij kreeg complimentjes op straat. Later werd de verstandhouding met de pers weer minder.”

Commentaar

Niet alleen zijn manier van interviewen, maar ook de wijze van verslaggeving maakte Harry uniek. Sportverslaggever Herman Kuiphof bijvoorbeeld, zag in Harry niet het prototype voetbalcommentator: ‘Vermeegen is een supporter, die soms voor de microfoon gaat staan’. Desondanks was er bij het grote publiek toch veel waardering voor zijn eigenzinnige stijl en afwijkend commentaar. Harry: “Gangbaar was droog, zakelijk commentaar. Ik zag echter het commentaar in Engeland en Zuid-Amerika. Prachtig hoe die gasten dat daar deden: kennis en enthousiasme aan elkaar verbinden. Dat wilde ik ook. Ik werd regelmatig overladen met kritiek vanwege mijn manier van verslag doen. Als er gescoord werd, riep ik altijd ‘hoppaaa’. Toen reageerde veel mensen met: ‘hou eens op met dat geschreeuw en doe normaal’. Op een gegeven moment stopte RTL met mij als commentator bij Oranje.”

De huidige commentatoren vindt Harry maar saai en uitwisselbaar. Toch ziet hij met veilingspreker Sierd de Vos wel raakvlakken. Beiden hebben wij een enorme groep van voor- en tegenstanders. “Sierd heeft een beetje dezelfde stijl en krijgt daar ook vaak kritiek over. Bijvoorbeeld laatst bij een Champions League wedstrijd van Ajax. Voor het grote publiek is zijn commentaar, met zo nu en dan een restauranttip, misschien net te afwijkend. Zelf kan ik het wel waarderen. Laat Sierd gewoon Sierd zijn, tegen de gevestigde orde, we hebben al saaie commentatoren genoeg!”

Er is nu niks vergelijkbaars meer op TV, als wat Henk en ik vroeger maakten. Programma’s als Bureau Sport halen dit niet. Niet spraakmakend en creatief genoeg. Alleen over VI wordt vaak de volgende dag nog gesproken. Af en toe moet je een beetje de grens opzoeken om dat voor elkaar te krijgen, maar met de inmenging van directie, sponsors en zendermanagers wordt dat steeds moeilijker. Je moet altijd uit gaan van wat je zelf leuk vindt, en je niet teveel laten leiden door ‘zogenaamde deskundigen’ en kijkers.

Casper van Eijck, Hans van Breukelen en Ronald Koeman

“Casper ken ik natuurlijk als clubarts van Feyenoord, maar ook persoonlijk. Rond de eeuwwisseling had ik een goedaardige tumor. Casper heeft me toen heel goed geholpen door mij naar de juiste artsen door te verwijzen. Als Casper mij een keer nodig heeft voor zijn stichting, zal ik daarom altijd klaar staan. Ik ben hem nog altijd heel dankbaar.”

“Ook 2 ambassadeurs van de stichting ken ik goed: Hans van Breukelen en Ronald Koeman. Koeman is een goede vriend van me. Om die reden interview ik hem ook niet meer. Ik ken hem daar te goed voor. Hans is een serieuze man, analytisch. Met hem heb ik een legendarisch interview opgenomen, na afloop van de EK-wedstrijd in 1988 tegen Duitsland. Ik interviewde hem al hossend op de sintelbaan van het Volksparkstadion. Hans was een legendarische keeper, de onbetwiste nummer 1 destijds. Geweldig dat Hans en Ronald zich voor Casper inzetten.”

Yvonne van Gennip

“Ik kan me nog goed herinneren dat in 1985 en 1986 de Elfstedentocht werd verreden. Samen met Henk Spaan namen we in 1987 toen het satirische rapnummer nummer ‘Koud Hè?’ op, voor het TV-programma Verona.” Het nummer had zijn oorsprong in dit programma omdat Spaan en Vermeegen altijd de straat op gingen om politici en andere bekende persoonlijkheden te interviewen. Vermeegen kwam nooit verder dan de vraag “Koud hè?”. Hij droeg steevast een blauw-gele muts, ook als de temperatuur daar geen aanleiding toe gaf. Het succes van de single veroorzaakte een rage met Koud Hè?-mutsen. “Volgens mij zijn er wel 100.000 van verkocht.” Ter gelegenheid van haar olympische overwinning in 1988 droeg schaatsster Yvonne van Gennip een Goud Hè?-muts tijdens de prijsuitreiking. “Dat was natuurlijk ontzettend leuk. Dat waren mooie jaren. Zowel Yvonne als wij waren toen op het toppunt van onze roem. Yvonne met haar gouden medailles, en wij hadden soms meer dan 5 miljoen kijkers. Ik kijk met veel plezier op die tijd terug.”

Jaap Eden IJsbanen

“In mijn jeugd woonde ik vlak bij de Jaap Eden IJsbanen. Ik kan mij de opening nog goed herinneren. Ik heb er veel geschaatst en ging ook vaak kijken. Toen waren er nog grote schaatswedstrijden. EK’s, die voorheen in het buitenland werden georganiseerd, brachten grote namen naar Amsterdam. Namen als Rudie Liebrechts en Henk van der Grift kan ik mij nog goed herinneren. Ook bij het ijshockey van de Amstel Tigers ging ik regelmatig kijken. En natuurlijk waren er de grote concerten in de schaatshal, van bijvoorbeeld Tina Turner en Cliff Richards. Sjaak Swart had toen nog een cafétje op de baan en regelde dan kaartjes.”

Amateurvoetbal

“Mijn liefde voor het amateurvoetbal is mij met de paplepel ingegoten. Op zondag ging ons gezin ’s morgens naar de kerk. Als het dan regende, zat je in spanning of de voetbal wel door kon gaan. Je rende na de dienst zo snel mogelijk naar de sigarenboer. Aan de deur hingen de lijsten met afgelastingen. Je had er flink de pest in als je niet kon voetballen en de hele dag binnen zat.”

“Ook later ging ik nog wel eens naar amateurwedstrijdjes. Soms ook gewoon bij een 5e elftal, kijken hoe supporters dit beleven en na afloop een drankje in de kantine. Deels ook beroepsmatig. Ik werkte ooit bij de Haarlemse Courant, en deed dan bijvoorbeeld verslag van wedstrijden in de Bollenstreek. Ik kwam dat bij clubs als VVSB en Hillegom. Ik ben vast ook wel bij FC Lisse geweest, de grens van de regio lang ergens bij Noordwijkerhout. De Bollenstreek is natuurlijk een prachtige voetbalregio.”

Heden

Op 20 mei tikte Harry de 70 jaar aan. Na omzwervingen (Florida, Aruba), verblijft hij nu in Spanje, samen met zijn vrouw en hond. Daar beheert hij zijn eigen Youtube-kanaal ‘Harry Vermeegen Official’, met fragmenten uit oude shows, maar ook met filmpjes van nu. “Ik heb inmiddels ruim 100.000 volgers. Dat zijn meer kijkers dan naar RTL 7! Vroeger hadden we per uitzending 2 ton budget. Nu doe ik het gewoon zelf met mijn telefoon.”

Back To Top