skip to Main Content
Toine Van Peperstraten: “Er Komt Ook Veel Goeds Boven Bij Crisis”

Toine van Peperstraten: “Er komt ook veel goeds boven bij crisis”

Toine van Peperstraten, die van oorsprong bedrijfskundige is, heeft een brede maatschappelijke interesse. Naast zijn televisie- en radiowerk treedt hij in het land regelmatig op als dagvoorzitter en presenteert hij evenementen. Hij nam deel aan Expeditie Robinson en Wie is de mol? en is ambassadeur van twee goede doelen, waaronder de Special Olympics. We spraken de bevlogen presentator voor onze veilingmagazines! Hier een samenvatting!

Loopbaan

Van Peperstraten werd geboren in Achthuizen en groeide op in het Brabantse Hilvarenbeek. Hij ronde de studie Bedrijfskunde af en studeert hij zelfs nog een blauwe maandag Sociologie. In 1993 komt hij bij ‘NOS Studio Sport’ terecht als beeldbandredacteur. Al snel verschijnt hij voor de camera en groeit hij vanaf 1994 uit tot één van de vaste presentatoren van NOS Studio Sport. Daar was hij onder meer te zien tijdens de Champions League, de sportjournaals en de grote sportevenementen, maar bovenal was hij het vaste gezicht van de zaterdagavond. Verder presenteerde hij iedere zondagmiddag NOS Langs de Lijn op Radio 1.In 2013 ging Toine een nieuw avontuur aan en werd presentator bij Fox! en de abonneezender Fox Sports. Ook was hij een van de presentatoren van de Champions League bij SBS6.

Zelf is Toine ook sportief. “Al voor de Coronacrisis was ik aangewezen op veel individueel sporten (vanwege mijn asociale werktijden). Dus veel sportschool en al een paar jaar doe ik aan electro-training. Ik krijg een bodysuit aan met allerlei electroden en daar wordt dan spanning opgezet. In de tussentijd moet je allerlei oefeningen doen, wat extra zwaar is met die spanning erop. 20 minuten voelt aan als 1,5 uur zweten in de sportschool.”

Naast sport is ook muziek een grote passie van Toine. Hij is dan ook regelmatig te horen de radio. Onlangs kwam een lang gekoesterde wens van Toine uit; hij kreeg zijn eigen wekelijkse radioprogramma op Radio 2. Iedere zondag praat hij in ‘Typisch Toine’ met de luisteraar over het gaafste concert waar ze ooit zijn geweest en gaat hij op zoek naar die verdwenen pareltjes op bekende albums. Ook maakt hij samen met Dionne Stax het programma Stax&Toine, waarin zij de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier meenemen door het nieuws van de dag.  

Goede doelen

Van Peperstraten is zeer maatschappelijk betrokken. Pas nog maakte hij een televisie uitzending over dementie, in samenwerking met Alzheimer Nederland met als doel aandacht te vragen voor dementie en donateurs te werven voor onderzoek. Hij is al vele jaren ambassadeur van Special Olympics en sinds kort ook van de Eye Care Foundation. Het bracht hem op bijzondere plekken op de wereld. Zo bezocht hij als ambassadeur van de Nederlandse Special Olympics onder meer de Special Olympics World Summer Games in Shanghai en bezocht hij voor de Eye Care Foundation het kantoor in Tanzania. 

,,Ik zet me al ruim 20 jaar in voor de Special Olympics, dat als doel heeft om zo veel mogelijk geestelijk gehandicapten, voornamelijk kinderen, te laten sporten. Voor hen is sporten niet vanzelfsprekend; daar is veel begeleiding en apparatuur voor nodig. Ik weet hoe belangrijk sporten is”, aldus Van Peperstraten. “Om de 4 jaar hebben zij de Special Olympics World Games. Je mag het niet vergelijken met de Paralympics. Dit is echt een breedtesportevenement. Daardoor ben ik al naar Athene, Bejing en vorig jaar naar Abu Dhabi geweest. Het is ongekend wat het doet met deze sporters, voor wie het vaak de eerste keer in het buitenland is dat ze niet onder de vleugels van hun ouders zijn. Vaak komen ze na afloop een stuk zelfstandiger thuis. De onbevangenheid hoe zij hun sport beleven is mooi om mee te maken.”

Toine raakte betrokken bij bij de Special Olympics via het programma ‘Heartbeat’. “Je moest zoveel mogelijk vragen beantwoorden en de snelheid van de aftelklok was gekoppeld aan je hartslag. Het verdiende bedrag ging naar een goed doel en ik heb toen gekozen voor Special Olympics. Het was een aanzienlijk bedrag (ca. €30.000,-) en ik ben kort hierna in contact gekomen met de stichting. Van het een kwam het ander.”

De Eye Care Foundation richt zich op het voorkomen van onnodige blindheid en slechtziendheid. ‘Zonder bril had ik mijn middelbare school niet gehaald’, aldus de kersverse ambassadeur: “Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn om niet of nauwelijks te kunnen zien. De ECF geeft mensen in Nepal, Laos, Cambodja, Vietnam, Tanzania, Rwanda en Zambia hun zicht op een beter leven terug.”

Veiling
Toine vindt het fantastisch dat veel clubs zich voor het goede doel inzetten met een veilingavond. Natuurlijk ken ik ook de sprekers die dit dan aan elkaar praten, zoals Hans van Breukelen, Sierd de Vos, Peter Heerschop en natuurlijk Leo Alkemade. “Leo springt eruit, haha. De grote connectie tussen ons is Willem II. Als we allebei bij een wedstrijd in Tilburg zijn, zoeken we elkaar wel even op. Forza Tricolores!”

Tot slot wil Toine de organisaties van de veilingavonden veel succes wensen, en de bezoekers heel veel plezier: “You get what you give. Ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat er veel goeds bovenkomt tijdens zo’n crisis. Hopelijk is dat ook zo op de komende veilingen! Veel is niet vanzelfsprekend, maar misschien kunnen we het samen voor velen een stukje aangenamer maken!”

Back To Top